2014. november 8.

Madagaszkar 3: Visszaterhet-e egy nemzet Istenhez?

                          




 Elo Ige Biblia Iskola - Madagaszkar

Ahol mindenki valaki, es Jezus Krisztus az UR












 Harmadik hetunk fenypontja a tanitas a Living Word Bible School-ban (Elo Ige Biblia Iskola) Tobb mas egyetemi kiscsoportban adott tanitas mellett a heten ez az angol iskola jelenti nekem a legtobbet.
Del-afrikai misszionariusok alapitottak es tartjak fenn ma is az iskolat, amely az angol nyelv tanitasa mellett angol nyelvu istentiszteletet, Biblia orakat es kozosseget is jelent a malagaszi erdeklodoknek. A konnyebb megertes miatt tolmacs segitsegevel tanitjuk az O-Testamentum attekintest es az induktiv modszert ket teljes napig. A modszer elmeleti magyarazata utan termeszetesen mindig mas es mas Biblia-reszleten keresztul jutunk el a melyebb megertesig a hallgatosaggal.





Itt Ruth konyve a tanitas targya, en adom a tortenelmi hatteret a megerteshez.
Ez a Birak kora, amikor mindenki azt tette, ami helyesnek tunt a sajat szemeben, engem mindig jelen korunkra emlekeztet.





 A Biblia ismerete nelkul -  ami segitseget nyujt annak eldonteseben, hogy mi helyes es mi nem -, Isten kontrollja nelkul az emberek egy resze ma is azt teszi, amit sajat maga helyesnek lat. De hogyan tudja eldonteni, hogy mi helyes es mi nem, ha nincs egy egyetemes, minden idore ervenyes igazsaga? Igazsagaink velemenyunkkel egyutt allandoan valtoznak. Ami ma helyesnek tunik, az holnap mar idejet multa. Hova vezet ez a mindennapi eletunkben, szemelyes kapcsolatainkban?
A Biblia ketezer eves igazsagai viszont ma is aktualisak. Szemernyit sem valtoztak.

"Fogadd el az okos intest, az igazsagot, a torvenyt es a becsuletesseget! ...Hallgat ra a bolcs es gyarapitja tudasat." (Peldabeszedek 1:3,5)
"A magad kutjabol igyal vizet...Legyen forrasod aldott es orulj ifjukorodban elvett felesegednek."(Peldabeszedek 5:15;18)

Es Isten sem valtozott. Ma is ugyanaz a turelmes, huseges, aki a Birak kora 360 eve alatt volt. Es bar az emberek egyaltalan nem torodtek azzal, mi a helyes, mi nem, Isten vegtelen szeretetevel
ujra es ujra megbocsatott nekik, ujra es ujra kimentette oket mindabbol a bajbol, amit maguknak kerestek.

Kb 20 ember a teremben. Lelkesen jegyzetelnek, dolgoznak, gondolkodnak velunk egyutt. A szunetekben izgalmas beszelgeteseket folytatunk az angolul beszelokkel.
Pentek estere meg meghivnak minket a filmklubjukba, a God is not Dead (Isten nem halott) cimu angol nyelvu film megtekintesere. Ez egy egeszen uj hollywoody film, es nagyszeru termeszettudomanyos, logikus magyarazattal szolgal - az izgalmas, szemelyes, tobb szalon futo torteneten keresztul - Isten letezesere.

A kovetkezo heten minden helyen, ahol tanitunk, ajanljuk az erdeklodo, tobbet tudni akaro fiataloknak ezt a Biblia Iskolat, aminek jelszava az elso es a harmadik kepen lathato mondat. Az utobbi egy kerdes valasszal:
                               Visszaterhet-e egy nemzet Istenhez? IGEN!

A hetvege ismet uj kihivasokat tartogat szamunkra.
A malagaszi hazaspar, akikkel tavaly egyutt vegeztem Erdelyben a Biblia Iskolat, meghivott minket a hetvegere hazukba. A ferfi, a ki matematikat es statisztikat tanit a helyi egyetemen, lelkipasztorkent szolgal egy - a varostol tavol eso, vilagvegi - kis faluban.



A korulmenyekrol meg csak halvany elkepzelesunk sem lehetett. Az utazas terepjaroval kozel ket ora. Ut szinte nincs. Van helyette por. Aprilis ota tart a szaraz evszak, minden eso utan kialt. Polly, aki allergias a porra, papirzsebkendovel dugaszolja be mindket orrlyukat. Mokas latvanyt nyujt, kinunkban nevetunk. Iszonyu meleg van es iszonyu por.10-20 km/ ora sebesseggel docogunk. Amikor sikerul 30-cal menni, ugy erzem szaguldunk.




Vegre megerkezunk. Szep, uj templom, hatalmas gyereksereg. Erre nem vagyunk felkeszulve. Mit kezdjunk ezekkel a gyerekekkel? Rogtonozve eloadjuk Jonas tortenetet.
Kettos szerepem van: en vagyok a csonak egyik fele a viharos tengeren, es en vagyok a hatalmas hal is, aki elnyeli az engedetlen Jonast.
Tenyleg nem erre vagyunk kepezve, nem erre keszultunk, de a gyerkocoknel sikerunk van. Igaz, megizzadunk erte.






Aztan mar csak szeretjuk oket: cukrot osztunk, fenykepezkedunk egyutt, nevetunk a szokatlan helyzeteken.
Visszafele ugyanez az ut. Hihetetlen, hogy a pasztor szinte mindennap megteszi ezt egyetemi munkaja es csaladja (2 sajat kisgyermeke) mellett. Micsoda vegtelen alazat kell ehhez!!!











Vasarnap nagy nap van szamomra. Predikalhatok a reggeli istentiszteleten.
Izgalommal keszulok. Az ut sajnos nem lett kevesbe rovid es kevesbe poros tegnap ota.




Ahogy bekanyarodunk a tempom ele, a latvany felulmulja minden elkepzelesemet. Rengeteg ember itt, a vilag vegen, ahol alig van egy-ket duledezo valyoghaz. A templom 600 ferohelye teljesen megtelt emberekkel. Korben a karzaton, lenn a foldszinten, mindenhol emberek.  Mindenki a legszebb ruhajaban.












Eneklessel kezdenek, aztan a pasztor beszel hozzajuk. Tinedzserek adnak elo valamit a Bibliabol - nincs tolmacsunk, mert az egyetlen angolul beszelo a pasztor baratom, aki a szoszeken all. Vegul int nekem: en kovetkezem. Nem akarok fellepni a szoszekre hozza, inkabb o jon le mellem forditani. Mindkettonknel mikrofon.









Malagaszi nyelven udvozlom oket, ez teszik nekik, nevetnek. Aztan lelegzetvisszafojtva hallgatnak.
Pal apostol levele a romaiakhoz 12:2: Ne alkalmazkodjatok e vilaghoz, hanem valtozzatok meg ertelmetek megujitasaval, hogy el tudjatok donteni, mi a helyes, mi az Istennek tetszo es tokeletes.
Mert ne alkalmazkodjunk? Mit uzen nekunk ez a vilag?




Nekem szemely szerint mindig azt uzente, hogy nem vagyok eleg jo. SOHA nem voltam eleg jo. SEMMIBEN sem voltam eleg jo. Ezert aztan mindig esz nelkul igyekeztem meg tobbet, meg tobbet es meg tobbet nyujtani, hogy elismerjenek, hogy vegre eleg jo legyek a vilag szemeben.
Ez azonban egyfajta fuggoseg. Mint a drog. Minel tobbet akarod, annal tobbre lesz szukseged, es SOHA nem ered el a megelegedettseget. Ketsegbeesetten futsz az elismeres utan, mert az a fontos, amit a VILAG gondol rolad. Az a fontos, hogy a VILAG szeressen. Pedig ez a szeretet nagyon torekeny, nagyon mulando.
Egyetlen szeretet van, ami SOHA nem mulik. Isten szeretete irantunk. O az egyetlen, aki SOHA el nem hagy. O az egyetlen, aki SOHA nem adja fel, aki  ott all szived ajtaja elott es kopogtat. Turelmesen varja, hogy ajtot nyiss neki. Hogy beengedd. Hogy kapcsolatba lepj vele. Elo, napi kapcsolatba. Nem csak vasarnapi, templomi kapcsolatba. Igazi kapcsolatba...

Jo erzes volt ott allni, latni, hogy erdeklodve, figyelmesen hallgatnak.
Latni, hogy tudtam nekik valamit adni. Talan nehanynak megmozdult a sziveben valami.
Es amit en kaptam?
Kimondhatatlan az a hala es alazat, ami eltolt, hogy az Ur szoszoloja lehetek. Micsoda fantasztikus szolgalat!!

Hetfon meg egy masik erdekes talalkozas var rank:eloszor egy autoszerelo muhely munkasaihoz megyunk, hogy Jezus szereteterol beszeljunk nekik, utana pedig a vallalat vezetoivel beszelgetunk kotetlenul a Bibliarol. Ez egy magankezben levo nagy vallalat, a tulajdonos kereszteny, es nagy gondot fordit ra, hogy munkasai hetente halljak a Biblia igazsagait.

Az orszag kemenyen kuzd a gazdasagi valsag, a kommunista kormanyzas (1975-1991), a gyarmati mult kovetkezmenyeivel. Az emberek szegenyek, a lakossag kozel 90 %-a el kb. napi 2 dollarnyi penzbol. Viragzik a korrupcio, az emberek lopnak, csalnak, hazudnak, probalnak megelni ugy, ahogy tudnak.
A hivo vallalatvezeto felismerte, hogy az egyeduli megoldas az allando lopasok ellen a kereszteny ertekrend megismertetese a munkasokkal.
Lehet, hogy nekunk magyaroknak lenne mit tanulnunk ettol az embertol?

A kovetkezo napunk szabad. Tarsaim egy szalloda medencejenel napozva pihenik ki az elmult napok faradalmait. Engem a tortenelem, a latnivalok erdekelnek, malagaszi barataimmal elindulunk megnezni a fovarostol 20 km-re fekvo egykori kiralyi szekhelyet, amely temetkezohely es a helyiek szamara szent hely volt. 1895-ig kulfoldieknek tilos volt ide belepni ( most ugyan belephetek, de belepojegyem ara a tobbszorose annak, amit a helyiek fizetnek)

A hely a Vilagorokseg resze.







 A kiralyi szekhelyet a XIV. szazadban kezdtek el epiteni es hasznaltak egeszen 1897-ig, amikor az utolso malagaszi kiralynot, II. Ravalanovat a franciak szamuztek.
Sajnos a szobakban tilos volt fenykepeket kesziteni, pedig a gyonyoru, I. Erzsebet angol kiralynotol kapott
talalo edenyek igazan megorokitesre valok lettek volna.
























































Ezutan meg az allat -es botanikus kertbe is ellatogattunk. Madagaszkar olyan kulonleges sziget, amely nagyon regen elvalt minden mas kontinenstol, tulajdonkeppen onallo kontinensnek szamit. Elovilaga igen egyedi. Kb.10.000 novenyfaj el a szigeten, ennek 90%-a kizarolag itt talalhato meg. Szamos felmajomfajta honos itt, tovabba helyi allatfajtak, kulonbozo cibetmacskak, leguanok, kameleonok.
Engem persze leginkabb a banan-es palmafak hoztak izgalomba.



























Fantasztikus nap volt, szamomra a legpihentetobb programmal!
Koszonom barataimnak ezt a lehetoseget.
Koszonom mindazoknak, akik tamogatasukkal hozzajarultak, hogy itt lehetek.
Koszonom a Mindenhatonak, hogy eszkoze lehetek az Evangelium terjeszteseben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése