2014. november 7.

Madagaszkar 2: Misszios munka Antananarivoban


A masodik het azzal kezdodik, hogy teljesen mukodeskeptelen a fenykepezogepem. Ez egy nagy csapas nekem, mert szeretem megorokiteni a pillanatot. Most mi lesz velem fenykepezogep nelkul? Venni kell egy ujat, nincs mese. Nem akarok erre kolteni, de meg kell tennem.
Mamitina elkiser a boltba, ahol gepeket lehet venni. Nagy bevasarlokozpont, sok kulonbozo, fenykepezogepeket arulo bolttal. Viszont alkudni kell itt is, mint mindenhol. Ez pedig nem erossegem. Polly segit ki, aki miutan tobb boltot is vegigjarunk, lealkussza a vetelar csaknem felet.
Van vegre gepem!

Polly mar napok ota vakarodzik. Elso reggel meg csak ket csipes-szeru piros folt van a combjan. Azt hittuk valami pokfele volt az agyaban, hiszen moszkitohalo alatt alszunk vedve a szunyogoktol  Masnapra tobb piros, viszketo folt, harmadnapra mar szinte az egesz testet elboritjak a csipesek.
Mi lehet ez? Csak az agyban lehet valami. Ki kell cserelni az egesz matracot, agynemut!
Agypoloska volt!
Es bar fantasztikusan jo korulmenyek kozott lakunk, napi harcot vivunk a hatalmas csotanyokkal. Az udvaron a tyukketrec alatt patkanyok szaladgalnak.A szomszedos hazak elkepeszto higienes viszonyokat mutatnak kivulrol. Mi lehet odabent?


Este egy egyetemista csoporthoz megyunk az indultiv modszert tanitani. A korulmenyek szornyuek, sotet van, egyaltalan nincs vilagitas, fejlampa fenyenel olvassuk a Bibliat. De lelkesek, erdeklodok, tele vannak kerdessel, egyre tobben bukkannak fel a sotetbol es gyulnek korenk.
A tanitas vegen csoportosan kisernek minket a sotet utcakon a forgalmasabb varosreszig, ahol sikerul taxit fognunk.

Masnap reggel nem birok felkelni az agybol. Iszonyu gyenge vagyok, es hasmenesem van. Fekszem a kanapen a nappaliban, a WC negy lepes tavolsagban, de ez idonkent nagyon soknak tunik.
Mikor a tobbiek felebrednek, egybol erzik, hogy valami nincs rendben: Ildiko fekszik napkozben?
Szamomra egyetlen gyogyszer van erre: a teljes koplalas. Tarsaim nem ertik, miert nem eszem.
 "Nem lesz erod, ha nem eszel!" Es bar ok is kuzdenek - igaz enyhebb - hasmenessel, de mindennap bevagnak legalabb egy hatalmas tanyer bolgnai spagettit. En tartom magam a teljes koplalashoz.

Gyenge vagyok, de delutan menni kell az egyetemi kozpontba tanitani. Nem hagyhatom ki. Imadkozunk.
Delutanra kicsit erore kapok, ket valtas fehernemu a taskaba (biztos, ami biztos), busz helyett taxival megyunk, ez kicsit gyorsabb.
A fiatalok nagy orommel fogadnak minket. Ahogy beszelni kezdek arrol, Isten milyen fantasztikus modon vezet, tanit, szeret, gondoskodik rolunk, minden gyengesegem elmulik. Ujra erosnek, energikusnak erzem magam. Micsoda megtapasztalasa ez a Mindenhato gondviselesenek!!!
Ezeken a tanitasokon nemcsak en tanitok - magam is rengeteget tanulok!


A het vegen Antsirabe-be utazunk. Ez egy 300.000 lakosu varos Antananarivotol delre. Teljesen mas az atmoszferaja, mint a fovarosnak. Kisebb, csaladiasabb. Az utcakon tuk-tukok sokasaga, mindenhol emberek ulnek, arulnak valamit, vagy vasarolnak es fejukon viszik a terhet.
Szallasunk megint joval az atlag feletti. Emeleti szoba kis erkellyel, innen tudok kepeket csinalni.
                                                                                                                                                   

Az emberek szegenyek, az utcakat szemet boritja, a kontenerekbol folyik ki a rengeteg szemet.
A nagy meleg hatasara sok helyen begyullad a hulladek es csak fustolog, fustolog, hihetetlen buzt arasztva.
De mindenki kedves, turelmes, mosolyog. Igaz, mindenhol a tobbszoroset akarjak kerni a normal arnak - latva, hogy feherek vagyunk. Szamukra a feherek gazdag turistak, akik nem torodnek a malagaszi emberekkel, tehat szemrebbenes nelkul be lehet csapni oket.



Ezt az egyik tanitasunk utan meselte egy egyetemista fiu. De hozzatette, hogy mi masok vagyunk. Mi igazan szolgalni jottunk, es azert, mert szivunkon viseljuk Madagaszkar sorsat, bizunk a valtozasban, bizunk a fiatal nemzedek tenniakarasaban, bizunk abban, hogy kepesek valtoztatni sajat sorsukon.
Jolesett ez a visszajelzes! Ez az egyik fenypontja itteni szolgalatomnak.

Szombat reggel interjut adunk a helyi kereszteny radionak: miert jottunk, kik vagyunk.
Este pedig fomusoridoben lehetosegem nyilik egyedul szolnom a hallgatokhoz.
Elmondom, hogy valtozott meg minden bennem, miota megtalaltam eletem ertelmet, celjat.
Batoritok mindenkit, keresse az igazsagot, mert egyedul  az igazsag tesz szabadda. (Janos 8:31)
Az igazsag pedig Isten szava, a Biblia. (Janos 17:17)



















Szombaton adunk meg egy 3 oras attekintest az O-Testamentumrol egy vegyes eletkoru es osszetetelu csoportnak, vasarnap delelott pedig az induktiv Biblia tanulmanyozasi modszert  tanitjuk egy fiatalokbol allo kozossegnek. Viszont vannak ismeros arcok szombatrol - ezek szerint tetszett a tanitasunk. Olyan lelkesek, hogy mar egy oraval a kezdes elott ott szoronganak a szobaban. Ez teljesen szokatlan itt, Afrikaban, ahol az ido, egy program pontos kezdese elhanyagolhato tenyezo.
Ket orat dolgozunk egyutt kemenyen Pal apostol Filemonhoz irt levelevel - de a vegere rengeteg uj ismeretet es felismerest kapnak, ahogy sajat maguk szamara felfedezik, mit jelent a megbocsatas, mit jelent Isten szereteten keresztul masodik eselyt kapni. Hogy mindig van uj esely egy uj eletre - ha elfogadjuk azt a kegyelmet, amiert nekunk igazabol semmit nem kell tennunk - csak elfogadni.

Vasarnap estere meg kapunk egy igazi meglepetest.
Pizzazni indulunk, raklet lesz belole. Ez egy tipikus svajci sajtos etel, amit mi tobbszor ettunk Svajcban, itt Madagaszkaron azonban almodni sem mertuk volna. A sors azonban osszehoz minket egy 82 eves svajci misszionarius holggyel, akit Isten 20 evvel ezelott hivott el Svajcbol, hogy Madagaszkaron korszeru, svajci teheneszetet honositson meg. A vilag vegen sajtot keszit, farmot vezet, sajat ontozorendszere, aggregatora van, es mellesleg folyamatosan gyerekeket taboroztat, kereszteny ertekrendre tanitva a jovo generaciojat.
5 nyelven beszel, energiaja csodalatra melto - 20 evet siman letagadhatna.


Ezzel a hihetelen talalkozassal vegzodik a masodik madagaszkari hetunk. Mindenhol erezzuk Isten gondviseleset: szolgalatunkban eppugy, mint szemelyes eletunkben.
Halasak vagyunk, hogy hirvivoi lehetunk a Jo Hirnek, az Evangeliumnak. Remenyt hozhatunk a remenytelensegbe, hitet, erot, biztatast a megfaradtaknak.
Es jo tudni, latni, hogy nem vagyunk egyedul. Masok is szolgalnak onzetlenul.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése