2014. augusztus 25.

Hirek Svajcbol



A vegehez kozeledik  9 honapos svajci tartozkodasom a YWAM Nemzetek Egyetemenek nemzetkozi iskolajaban.
Ez az idoszak a tanulas, erogyujtes, lelki gyogyulas, kapcsolatepites idoszaka volt. Olyan alapigazsagokat ismertem meg a Bibliat tanulmanyozva, amelyek alapvetoen meghatarozzak, atalakitjak eletemet, gondolkodasomat, a vilagrol es onmagamrol alkotott kepemet.





Szeptember kozepen befejezodik az iskola, utana ket honapos gyakorlatra indulunk Madagaszkarra, hogy az eletben is alkalmazzuk mindazt, amit itt tanultunk. Elsosorban azt a modszert szeretnenk atadni az embereknek, hogyan erdemes hozzafogni a Biblia tanulmanyozasahoz. 
Hogyan lehet ugy olvasni es megerteni Isten Igejet, hogy kozben nem masok szemuvegen, velemenyen keresztul ismerjuk meg az Irast, hanem engedjuk, hogy kozvetlenul hozzank szoljon. 







Felreteve minden elozetes velemenyt, eloiteletet, a kulonbozo felekezetek teologiai csatarozasait - hagyjuk, hogy a Biblia maga ertelmezze onmagat. 
Ehhez kellenek persze hatterinformaciok, elsosorban tortenelmi ismeretek, osszefuggesek - ezt kulonosen szeretem, hiszen tortenelem iranti vonzodasom mar regi keletu. 
Most ujra tanulhatom az emberiseg tortenelmet - a Bibliabol. Kicsit masabb mint a kommunista tortenelemszemlelet, amit a '70-es evekben tanultam.












Szoval megyunk tanitani a Biblia-olvasas, tanulas modszertanat. Megyunk olyan orszagba, ahol a boszorkanysag, a fekete magia egyutt el a keresztenyseggel. Olyan orszagba, ahol nagy a szegenyseg, a politikai bizonytalansag, sok a megtort emberi kapcsolat, sokan nem latjak a jovot, nincs remenyuk, jovokepuk.
Ismeros helyzet?









Iskolank egyutt dolgozik a Wyckliffe Bibliafordito Globalis Szovetseggel, ok javasoltak nekunk lehetseges celorszagnak Madagaszkart. A vilag 6877 ismert nyelvebol mar 2800-ra leforditottak a Bibliat, igy malagaszi nyelvre is. 

Angolul fogunk tanitani francia es malagaszi tolmacsolassal. Erdekes lesz!!
Tavaly Erdelyben mar megismerkedtem egy malagaszi csaladdal, veluk is egyutt fogunk dolgozni a fovarosban, Antananarivoban.
Szeretnenk minel tobb helyen tanitani, videken is, minel tobb kozosseghez eljuttatni a modszert, hogy aztan egyedul is tudjak alkalmazni, ha mar mi nem leszunk ott - sot ok tudjak tanitani kesobb honfitarsaikat.
Igy sokszorozodik a tudas...

Koszonom mindnyajatoknak, akik mar eddig is tamogattatok - imaval, biztatassal, anyagiakkal, egyeb gyakorlati segitseggel.
Jo tudni es erezni, hogy nem vagyok egyedul, egy stabil es biztos hatorszag all mogottem - elsosorban a budapesti gyulekezetem, es barataim kulonbozo varosokban, sot most mar kulonbozo orszagokban.
Erzem a felem arado szeretetet - tudom, hogy visszavartok es szamitotok ram.
Viszem haza mindazt a tudast, ismeretet, amire itt szert tehettem.
Otthon is szukseg van a tudas megsokszorozasara, a fenyre, a remenyre...






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése