2014. április 13.

Vissza a kozepkorba

Harom honap intenziv kepzes utan befejezodott az elso negyedev.  
Sok-sok tanulassal vegul negyes atlaggal zartam ugy, hogy kozben tudatosult bennem, NEM KELL MINDIG TOKELETESNEK LENNEM, nem kell mindig 100%-os dolgozatokat irnom. Kicsit lejjebb tettem az onmagam altal felallitott mercet, mikor megertettem, hogy Isten igy szeret, amilyen vagyok, nem akkor fog jobban szeretni (es senki sem fog akkor jobban szeretni), ha mindig gorcsosen igyekszem megfelelni a vilag es az onmagam altal szabott kovetelmenyeknek.
Ez a felismeres segitett feloldani azt a kezdeti szorongasomat, amit az okozott, hogy egy10 fos nemzetkozi csoportban 7(!) anyanyelven beszelo diak kozott tanulom angolul a Bibliat, es persze megint en vagyok a korelnok...

A sok munka utan kovetkezett a jol megerdemelt pihenes. Egy kedves tanar hazaspar (a feleseg nemet, a ferj angol, a 6 eves kisfiu ketnyelvu), akik tavaly tanitottak Erdelyben, meghivtak ket masik tarsammal egyutt a szunidore nemetorszagi otthonukba.
Ez ez egy het Rothenburgban igazi vakacio volt: rengeteg
 programmal, erdekes emberekkel, lelki tapasztalatokkal.

A 12.000 lakosu kisvaros MAGA A TORTENELEM! A regi varat 970 korul epitettek, a telepules 1170-ben varosi rangot kapott, 1274-ben szabad birodalmi varos lett Habsburg Rudolf uralkodasa alatt, 1802-ben Bajororszag reszeve valt. 1356-ban foldrenges, 1501-ben tuzvesz pusztitta el, de a tortenelem viharait sikeresen atveszelte, a masodik vilaghaboru is csak a varos toredeket rombolta le, de viszonylag gyorsan teljesen helyreallitottak. Igy aztan szinte eredeti szepsegeben csodalhatjuk!





A varosfal teljesen korulveszi a kozepkori varosmagot, a fal tetejen vegigsetalva fantasztikus panoramaban gyonyorkodhetunk. Az epsegben maradt tornyok, bastyak, varoskapuk, a szuk utcacskak, a kocsipkes gotikus templomok tokeletesen elvarazsoltak!





Teljesen beleszerelmesedtem ebbe a varosba!




Mintha a kozepkorban setalnek! Csak az autok es a turistak latvanya huzott vissza a jelen valosagaba
.A varosnezes mellett minden napra jutott egy-egy erdekes program: nordic walking a varos koruli erdoben, a Tauber folyo partjan, uszas a modern, uj uszodaban, Biblia ora egy muszlim ferfiakbol allo csoportnak, akik nyitottak az evangelium ismeretere, hazicsoport beszelgetes a konfliktusmegoldas kereszteny modjarol, bibliai tortenetek megosztasa a tarsadalom periferiajara kerult emberekkel, szeretetvendegseg maganyosoknak. Kozben finomakat foztunk, es mivel teljesen nemzetkozi csapat voltunk, sokfele uj etellel es elkeszitesi modjukkal ismerkedhettem meg. Ettunk afrikai, del-amerikai, sot Karib-tengeri eteleket is.









Teremeszetesen a nemet knedli sem maradhatott ki!









Alkalmam nyilt arra is, hogy alaposan megkopott nemet nyelvtudasomat kicsit felfrissitsem.

Fantasztikusan jo, pihenteto, valtozatos, programokban gazdag volt ez a het. Igazi kikapcsolodas a meggyurodott agybarazdaimnak.

Koszonom mindenkinek, aki tamogatasaval hozzajarult, hogy ennek az elmenynek a reszese lehessek. Koszonom mindenkinek, aki szoban, levelben, vagy akar csak gondolatban is batoritott, es velem orult.
Es nem utolsosorban koszonom Isten gondviselo szeretetenek, hogy mindig sokkal tobbet ad, mint amit kerek, vagy amit egyaltalan el tudok kepzelni! (Efezusiakhoz irt level 3:20)


4 megjegyzés:

  1. Gratulálok az eredményedhez! Olyan jó olvasni a bejegyzéseidet. Isten áldjon meg gazdagon a benned növekvő ismerete és kegyelme mértéke szerint! Ölellek.

    VálaszTörlés
  2. Koszonom, Manna! Nekem meg olyan jo olvasni a megerosito visszacsatolasokat.
    Es igen, naponta erzem Isten aldasat, szinte zuditja ram a sok-sok jot, miota elfogadtam a vezeteset. Nagy oleles Neked Svajcbol!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépen köszönöm én is az élménybeszámolót Ildikó!
    Tényleg egy igazi időutazás lehetett!
    Nem okoz nehézséget a svájci,és az irodalmi német nyelv közötti különbség?

    VálaszTörlés
  4. Orulok, hogy atadhattam egy kicsit abbol a feelingbol, amit en ateltem ott.
    Ami a nemetet illeti, nalunk a tanitas angol nyelvu, mert ez egy nemzetkozi iskola, a vilag minden tajarol vannak hallgatok. Viszont minden tanitast irodalmi nemetre is fordiatanak, mivel eloiras, hogy az adott orszag nyelven is elhangozzon minden. Ez nekem konnyebbseg, mert ha elvesztem valahol a fonalat az angolban, felkapom a nemetben. Viszont a svajciak egymas kozott a svajci nemetet beszelik, amit rajtuk kivul senki sem ert.

    VálaszTörlés