2013. július 24.

Látogatás a középkorba



Látogatás a középkorba
Mozgalmas hetet zártunk, a befejezés is izgalmasra sikerült.
Péntek délután megtekintettük a XVI. században épült erődtemplomot Biertanban (Berethalom).



Ez a gótikus templom az egyik legnagyobb és legismertebb Erdélyben, egyúttal az UNESCO Világörökség része. Biertan szász evangélikus püspöki székhely volt, a hegyen épült templom egyben menedéket is jelentett az ellenség támadása idején.
 Az erdélyi falvak lakói a XV. századtól erődtemplomokat emeltek, amelyek nagy szerepet játszottak a török elleni védekezésben. Az erődtemplom jellegzetes erdélyi jelenség, Európában csak elvétve találni hasonlót. A templomot vastag védőfallal vették körül, hogy az ellenség támadása idején a falu lakossága védelmet találjon a falak mögött. A legszebb erődített templomokat Szászföldön építették, köztük van a berethalmi is.



A környékbeli vártemplomok közül kitűnik hatalmas, csarnokszerű tereivel, gazdag hálóboltozatával, díszes, gótikus ablakaival. A templom egyik legfőbb ékessége a 28 táblából álló késő gótikus és reneszánsz stílusjegyeket ötvöző szárnyasoltár, amely a legnagyobb ilyen oltár egész Erdélyben. 




A templombelső titokzatos hangulatát fokozzák a kétoldalt függő középkori céhzászlók. Különleges érték az újszövetségi jelenetekkel díszített szószék, illetve a reneszánsz sekrestyeajtó, amelynek bonyolult zárrendszere 18 zárat foglal magába. 



A templom megtekintése után a szomszédos Középkori Étteremben fagyiztunk egyet. A hangulat igazi lovagi volt, a falakon páncélingek, fegyverek, pajzsok, középkori jeleneteket ábrázoló festmények, az étlap is stílusosan bőrkötésű. A hatalmas, faragott székben csaknem elvesztem, és ahogy körülültük az óriási faasztalt, valamit megéreztünk a középkor hangulatából.



Másnap biciklitúrára indultunk az erdőbe. Találkoztunk egy birkanyájjal, de szerencsére medvével nem. Csak később tudtuk meg, hogy ezen a területen rendszeresen előfordulnak medvék. 


Felfelé a hegyre csak tolni tudtuk a kerékpárt – egyrészt nagyon meredek volt, másrészt az út szinte járhatatlan. De az utak mindenfelé ilyenek, brit misszionárius tanárunk Kenyában találkozott ilyen minőségű utakkal. Mindenesetre több mint 10 km-t tekertünk, a gyaloglásról nem is beszélve.


 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó volt veled kalandozni a történelemben! Leginkább a bonyolult zárszerkezet hozott lázba, hihetetlenül alapos, kifinomult munka!

    VálaszTörlés