2013. július 31.

Az áttörés



A hatodik héten hallott tanítás mérföldkő lett az életemben.
Öt napon át egy olyan misszionáriust hallgattunk, aki közel 10 évig dolgozott Afrikában (Malawi). Tanítása a mindennapok gyakorlatából jött, stílusa magával ragadó, lendületes, érthető, követhető, még yorkshire-i akcentusa sem okozott gondot. Az üzenet pedig, amit átadott, megvilágosodást jelentett az életemben. Új felismeréseket hozott, amelyek fájdalmasak, de szükségesek ahhoz a változáshoz, amelyen most keresztülmegyek.
Cris arról beszélt egy hétig, hogyan tudom a világról alkotott képemet bibliai alapokra helyezni. Persze fel kell tennem és meg kell válaszolnom a legfontosabb kérdéseket: Honnan jöttem? Hova tartok? Ki vagyok? Mi a feladatom az életben?
De mindennek az az alapja, hogyan él a szívemben Isten, hogyan látom Őt. Mert amilyennek Őt látom, olyannak látom a világot is. Olyanná válok, mint az a valami/valaki, aki a szívemben él.
A kommunizmusban a legfontosabb érték a társadalom volt. Az ember értéke a társadalomból származott. Ez konformizmust, függést, félelmet eredményezett. (Megjegyzem, hiába éltünk viszonylag jól mi, magyarok a „gulyáskommunizmusban”, a személyiségünket életre szólóan eltorzította a kommunista ideológia.)
Ha a legfontosabb érték a szívemben a pénz, hideg, kemény, érzéketlen emberré válok.
Fel kell tennem komolyan a kérdést: Mi az, amiben igazán bízom? A társadalom erejében, a pénz hatalmában, önmagam erejében, hitében? Vagy a Teremtőben?
Ha a Teremtőben, akkor meg kell ismernem, meg kell értenem az Ő igazi karakterét. Az egész Univerzum Isten karakterét tükrözi vissza. A Biblia szintén. Figyelmesen kell nézni a világot, és olvasni a Bibliát, és akkor megláthatjuk, hogy a mi Istenünk a Kapcsolatok Istene. A bűnbeeséssel azonban minden kapcsolat megtört. Nemcsak Istenünkkel való kapcsolatunk romlott meg. Önmagunkkal sem vagyunk jó viszonyba, embertársainkkal sem, és a Föld egyetlen teremtvényével sem. Az eredendő bűn hatással van minden kapcsolatunkra.
Miért van annyi tönkrement házasság? Megtört szülő-gyermek kapcsolat? Kisiklott, önmagukkal meghasonlott emberi életek, testvérháború, polgárháború, népek közti háború…?
Nem vigyázunk energiaforrásainkra, környezetünkre, kipusztítjuk az állat-és növényfajokat, kiirtjuk az erdőket, szennyezzük az életet adó vizet és a levegőt, tönkretesszük az egyetlen helyet, ahol élhetünk - a Földet.
Isten nem ezt szánta nekünk! Nem ezért teremtette a világot, és benne az embert! Amit ő teremtett, az tökéletes volt! Olvasd el a teremtés történetét a Bibliában!
„Azután elnevezte Isten a szárazat földnek, az összegyűlt vizeket pedig tengernek nevezte. És látta Isten, hogy ez jó!” (1 Mózes 1,10)
Megteremtette a növényeket. „És látta Isten, hogy ez jó.” (1 Mózes 1,12)
Megalkotta a napot és a holdat. „És látta Isten, hogy ez jó.” (1 Mózes 1,17)
Megteremtette a vízi állatokat. „És látta Isten, hogy ez jó.” (1 Mózes 1,22)
Megteremtette a szárazföldi állatokat. „És látta Isten, hogy ez jó.” (1 Mózes 1,25)
Hatodik nap megteremtette az embert a maga képmására. „És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó.” (1 Mózes 1, 31)
Akkor miért szenvedünk, küszködünk, kínlódunk annyit életünk során?!
Amit Ő teremtett, az jó. Az ember rontotta el. De Isten „megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát.” (2Korinthusiakhoz 5,18) Jézus kereszthalála helyreállította az eredendő bűn által a feje tetejére állított világot, az összes megtört kapcsolatunkat.
A megbékéléshez azonban nem elég Isten áldozata. A megbékélés ténylegesen csak akkor jön létre, ha az Isten kezdeményezésére adott válaszként az ember gondolkodása és magatartása is megváltozik.
De ehhez ismerni kell Őt! Megismerni az Ő karakterét, és ezen az alapon kifejleszteni a magunk személyiségét, amely életünk során egyre jobban hasonlítani fog ahhoz a személyiséghez, amilyet Ő elképzelt nekünk, amilyenné Ő szeretne látni minket.
Minden szülőnek, minden tanárnak az a felelőssége, kötelessége, hogy megmutassa a gyermeknek (saját életének példáján keresztül) Isten igazi karakterét, és ezen az alapon állva kifejlessze azt az emberi személyiséget, amely az életben továbbfejlődve egyre inkább megközelíti az isteni karaktert.
Ezt tanítjuk az iskolákban?! A szisztematikusan szétvert magyar közoktatásban?! Ezt tanítottam én az elmúlt évtizedekben….?!
Ezt tanítjuk otthon, a szétrombolt, megtört, szétzilált családokban?! Ezt tanítottam én a saját, szétesett családomban…?!
Sokkszerűen ért a fájdalmas felismerés, hogy egész eddigi életem rossz alapokon állt. Az én istenem a tudás volt! Folyton tanultam, mert azt hittem, ettől jobb emberré válok. Ez volt a szívemben a Teremtő helyett!
Kellett néhány nap, hogy feldolgozzam ezt az élményt magamban. De Isten most is mellettem állt, gyorsan gyógyította lelki sebeimet. Megmutatta, hogy mégsem volt teljesen elvesztegetett idő az elmúlt 30 év az életemben. Az eddigi tapasztalataim a most megszerzett új felismerésekkel gazdagodva segítenek abban, hogy új, most már helyes, bibliai alapokra építve eredményesen segíthessek a megtört emberi kapcsolatok helyreállításában.

A héten bekapcsolódtam a roma gyerekek megsegítésére indított programba. Haz itt élő- különböző országokból érkezett - misszionáriusok heti rendszerességgel foglalkozásokat tartanak egy-egy falu roma gyermekeinek. A játékok, éneklés, rajzolás mellett mindig hallanak különböző formában egy-egy történetet a Bibliából. Ez alkalommal 23 roma gyermek kapott lelki útravalót az igazi barátságról.

Még egy jó program várt minket szerda este: a vacsorát nem a bázison fogyasztottuk el, hanem összecsomagoltunk rengeteg finomságot, és elkirándultunk a közeli tóhoz, az erdő szélére. Ott aztán farkasétvággyal estünk neki a salátáknak, a frissen sült kiflinek, főtt kukoricának, dinnyének.
Aztán előkerült a gitár, énekeltünk, játszottunk, sőt még egy afrikai táncot is megtanultunk.




4 megjegyzés:

  1. Köszönöm ezt a bejegyzésedet, nagyon fontos számomra is!

    VálaszTörlés
  2. Elgondolkodtató dolgokat tanulsz. A "kikupálódás" egész életen át tart. Isten fénye vezéreljen utadon! Köszönöm, hogy mindezeket (is) megosztod velünk. Szeretettel gondolok rád.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a biztató szavakat. Köszönöm mindazoknak, akik segítettek, hogy ide eljussak, és köszönöm Neked a blogot!!!!! Mindenki nagyon dicséri, mindenkinek nagyon tetszik, szóval fantasztikus munkát végeztél. Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  4. Övé az érdem, övé a dicséret! Puszi neked!

    VálaszTörlés